Βερβένα: Καλλωπιστικό με πολλές χρήσεις στον κήπο



Η Βερβένα είναι φυτό με πολλές χρήσεις στον κήπο και εύκολη καλλιέργεια και συντήρηση. Ανθίζει από την Άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο με εντυπωσιακά και πολλά άνθη.


https://www.gardenguide.gr/verbena-hybrida/


Η βερβένα είναι πολυετές ανθοφόρο φυτό που σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσεται και ως ετήσιο εξαιτίας της χαμηλής αντοχής της στις θερμοκρασίες του χειμώνα. Συνήθως, όταν αναπτύσσεται ως ετήσιο την επόμενη άνοιξη αναβλαστάνει από το σπόρο της. Αναπτύσσει εντυπωσιακές ανθοταξίες (σύνθετο σκιάδιο) όπου πάνω σε αυτές εκφύονται τα άνθη. Η ανθοφορία διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα σχεδόν όλη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μέχρι τα πρώτα κρύα.

Υπάρχουν αρκετά είδη καλλωπιστικής βερβένας με επικρατέστερο και πιο εμπορικό το Verbena hybrida με καταγωγή περιοχές της νότια Αμερικής. Η βερβένα ανήκει στο γένος Verbena όπου ταξινομούνται περίπου 250 είδη φυτών και στην οικογένεια Verbenaceae. Είναι μέτρια ανθεκτικό φυτό για αυτό και αναπτύσσεται συνήθως σαν ετήσιο, καθώς καταστρέφεται όταν βρεθεί σε θερμοκρασίες κάτω των -4οC. Οι ποικιλίες βερβένας Tapien και Temari είναι ποικιλίες που κυκλοφορούν στο εμποριο για κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Αυτές οι ποικιλίες έχουν πολύ εντυπωσιακή και πλούσια ανθοφορία. Η βερβένα λέγεται επίσης και τεμάρι.

Βοτανικά χαρακτηριστικά


  • Η βερβένα είναι φυτό χαμηλής ή ακόμα και έρπουσας ανάπτυξης, με εντυπωσιακή ανθοφορία.
  • Το ύψος του φυτού φτάνει περίπου τα 30 cm παρόμοια και στο πλάτος του, ενώ οι κρεμοκλαδείς βερβένες φτάνουν πολύ περισσότερο σε διάμετρο.
  • Τα φύλλα της βερβένας είναι οδοντωτά με οωειδές σχήμα, με όμορφη χαρακτηριστική όψη και μορφή που συμμετέχουν στην καλλωπιστική του αξία, σαν φυτό κηποτεχνίας.
  • Τα άνθη της βερβένας έχουν διάφορα χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ-μπλε, ροζ κλπ και είναι πολύ εντυπωσιακά. Η ανθοφορία στη βερβένα διαρκεί αρκετό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες (άνοιξη, καλοκαίρι και αρχές του φθινοπώρου). Οι κρεμοκλαδείς βερβένες έχουν ακόμη μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας ενώ τα άνθη τους είναι συχνά πιο συμπαγή και πιο πολλά πάνω στο φυτό.


Καλλιεργητικές φροντίδες

Για τη φύτευση της βερβένας και την επίτευξη πιο πλούσιας ανθοφορίας προτιμώνται τα ηλιόλουστα σημεία του κήπου. Η τοποθέτηση των φυτών στο παρτέρι γίνεται σε αποστάσεις 30-40 cm.

Το χώμα που θα φυτευτεί η βερβένα θα πρέπει να είναι γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και μέσης σύστασης ώστε να μην κατακρατεί πολύ νερό και να αποστραγγίζει καλά.

Η χρήση λιπάσματος για ενίσχυση της δύναμης του φυτού καθώς και της ανθοφορίας του είναι σημαντική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίπασμα ανθοφορία με περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία με προσθήκη κόμποστ ή κοπριάς βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη του φυτού.

Η βερβένα χρειάζεται πότισμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι με συχνά ποτίσματα και μέτρια ποσότητα ανά πότισμα.

Η βερβένα πρέπει να κορυφολογείται (δηλαδή να αφιαρείται με κλαδευτήρι το ανώτερο τμήμα του φυτού στα 2 περίπου εκατοστά) όταν έχει φτωχή ανάπτυξη (συχνά σημβαίνει όταν αναπτύσσεται ως πολυετές). Ακόμα, θα πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά και γερασμένα άνθη για να μην επιδράσει αρνητικά στη νέα ανθοφορία.

 
Πολλαπλασιασμός

Η βερβένα πολλαπλασιάζεται αρκετά εύκολα με σπόρο και με μοσχεύματα. Αν ξεκινήσετε από σπόρο τα φυτά σας καλό είναι να κορυφολογήσετε στην αρχή (περίπου όταν το φυτό φτάσει στα 8-10 cm σε ύψος) ώστε να έχετε πιο πλούσια ανάπτυξη. Αν και οι κρεμοκλαδείς ποικιλίες πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα με μοσχεύματα, γενικά όλες οι ποικιλίες βερβένας μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μόσχευμα.

Φυτοπροστασία

Είναι ευαίσθητο φυτό σε προσβολές μυκήτων όπως ο βοτρύτης και το ωίδιο καθώς και έντομα όπως οι αφίδες.

 




Χρήση στον κήπο

Η βερβένα φυτεύεται στο κήπο συνήθως σε παρτέρια στην πρώτη σειρά, δίνοντας χρώμα και μια αίσθηση συμπαγούς αλλά και αυτόνομης ανάπτυξης. Μπορούν επίσης να φυτευτούν μέσα σε σημεία στο χλοοτάπητα ή μεμονωμένα σε ανθώνες, μικρά παρτέρια, ή φυτοδοχεία. Οι κρεμοκλαδείς βερβένες φυτεύονται αποκλειστικά σε φυτοδοχεία πλαστικά ή πήλινα, δημιουργώντας υπέροχες εικόνες στο χώρο. Επιπλέον, η βερβένα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα ετήσια ή πολυετή καλλωπιστικά φυτά σε φυτοσυνθέσεις σε γλάστρες.

Επιπλέον, η βερβένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εδαφοκάλυψη μικρών χώρων που δεν πρέπει να πατιούνται, χρειάζονται χρώμα και σχετικά μικρές απαιτήσεις στη συντήρηση τους. Στην περίπτωση της χρήσης της βερβένας για εδαφοκάλυψη ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία (κόμποστ ή κοπριά) είναι σημαντική για να πετύχουμε συμπαγή ανάπτυξη και έλλειψη κενών στο έδαφος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος

To παλαιότερο δέντρο στον κόσμο έχει ηλικία 9.550 έτη!