Βιολέτα (Matthiola incana, Brasicaceae)

Η βιολέτα είναι ετήσιο ανοιξιάτικο καλλωπιστικό φυτό με πολύ όμορφες ταξιανθίες και αρωματικά άνθη που εμφανίζονται στο φυτό στα μέση της άνοιξης μέχρι και αρχές καλοκαιριού, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και καλοκαιρινή άνθιση με κορυφολόγημα, που συνήθως όμως είναι πιο μικρή. Ανήκει στην είδος Matthiola της οικογένειας των Σταυρανθών (Brassicaceae). Στο γένος Matthiola περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 είδη φυτών ενδημικά της Ευρώπης και της Μεσογείου με πιο χαρακτηριστικό είδος το Matthiola incana.



Είναι καλλωπιστικό φυτό που πλέον δεν προτιμάται τόσο όσο παλιότερα εξαιτίας της ανάπτυξης πολλών νέων καλλωπιστικών φυτών με εμπορική σημασία. Παρόλα αυτά όμως έχει την δική της αξία σας καλλωπιστικό φυτό και όπου χρησιμοποιείται δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.



https://www.gardenguide.gr/matthiola-incana/

Χαρακτηριστικά και καλλιέργεια της βιολέτας

  • Η βιολέτα είναι φυτό με ιδιαίτερα πυκνή και ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.
  • Το μέσο ύψος των φυτών κυμαίνεται από 25-40 cm. Υπάρχουν όμως πολλές ποικιλίες με ψηλότερα στελέχη έως και μισό μέτρο ή και παραπάνω. Το πλάτος των φυτών είναι περίπου 20-25 cm.
  • Τα φύλλα είναι λογχοειδή με μήκος έως 10-12 cm.
  • Τα άνθη της βιολέτα είναι αρωματικά και υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα. Τα άνθη είναι μονά ή διπλά και αναπτύσσονται σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες.
  • Το χρώμα των ανθέων μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε, γαλάζιο.
  • Η ανθοφορία διαρκεί περίπου δύο μήνες την άνοιξη, από μέσα Μαρτίου έως και το Μάιο, ανάλογα με την περιοχή και τις θερμοκρασίες που επικρατούν.
  • Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τις καλλιεργητικές συνθήκες. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε όλα τα εδάφη αν και προτιμότερα είναι τα γόνιμα αμμοπηλώδη εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία.
  • Χρειάζεται συχνά ποτίσματα, ενώ πρέπει να αφαιρούνται συχνά τα ζιζάνια που αναπτύσσονται γύρω από τα φυτά και τα εμποδίζουν τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.
  • Στον ανθώνα ή στο παρτέρι τα φυτά πρέπει να φυτεύονται σε μια απόσταση περίπου 20-25 cm. ανάλογα και με το ύψος της κάθε ποικιλίας.
  • Πολλαπλασιάζεται εύκολα με το σπόρο του και την σπορά μέχρι την άνθιση μεσολαβούν 2-3 μήνες.
  • Έντομα που προσβάλλουν τα φύλλα και τα άνθη είναι συνήθως οι αφίδες καθώς και το σκουλήκι από πιερίδες που προσβάλλει σχεδόν όλα τα Σταυρανθή. Μύκητες μπορεί να προκαλέσουν σηψιρριζίες και καταστροφή του φυτού και η ένταση της προσβολής του εξαρτάται από την υγρασία του χώματος και τις συνθήκες. Συχνά στα φύλλα αναπτύσσονται σκωριάσεις.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βερβένα: Καλλωπιστικό με πολλές χρήσεις στον κήπο

Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος

To παλαιότερο δέντρο στον κόσμο έχει ηλικία 9.550 έτη!