Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Greenpeace: Να απαγορευτεί "πιθανώς καρκινογόνο" φυτοφάρμακο της Monsanto

Την πλήρη εθνική απαγόρευση της χρήσης του glyphosate, ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, βάσει της αρχής της προφύλαξης, ζητάει η Greenpeace μετά την κατάταξή του ως "πιθανώς καρκινογόνου" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για τον λόγο αυτόν καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, ώστε να απαγορευτεί η χρήση του glyphosate στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση: "Το Roundup, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto. Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσά τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα".

Η Greenpeace προειδοποιεί πως η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι "πιθανώς καρκινογόνο", γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση τη μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτώνται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.

Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου