Το αλογάκι της Παναγίας


Το έντομο αυτό είναι το Mantis religiosa, Mantidea. Πιο γνωστό σε μας είναι με το όνομα αλογάκι της Παναγίας.
Γενικά, το μήκος του φτάνει τα 4-5 εκατοστά και συνήθως τα θηλυκά άτομα είναι  μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Το έντομο αυτό δεν είναι βλαβερό για τα φυτά μας.Αντίθετα είναι ωφέλιμο διότι καταναλώνει άλλα έντομα. Το αλογάκι της Παναγίας θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς θηρευτές καθώς τρέφεται από μια μεγάλη ποικιλία άλλων εντόμων που πολλά από αυτά είναι βλαβερά για τα φυτά μας. Μόλις εντοπίσει το έντομο – θύμα του το ακινητοποιεί και το συλλαμβάνει με το μπροστινό ζεύγος ποδιών του. Μετά το σκοτώνει και το τρώει.
Επιπλέον, έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στη μεταμφίεση (camouflage) κι έτσι όταν βρίσκεται πάνω σε κάποιο κλαδί ή κάπου αλλού, παίρνει το χρώμα του και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να αυξάνει τις επιτυχίες του κατά την αναζήτηση της τροφής του, αλλά και να προφυλάσσετε από άλλους εχθρούς.
Χαρακτηριστικό του είδους είναι ότι πολύ συχνά μετά τη σύζευξη του θηλυκού με το αρσενικό άτομο, το θηλυκό σκοτώνει και τρώει το αρσενικό άτομο. Με αυτό τον τρόπο το θηλυκό επιβιώνει και τρέφει τα ωά του. Ορισμένες φορές βέβαια το αρσενικό άτομο καταφέρνει και ξεφεύγει από το θηλυκό. Το θηλυκό γεννά πολλά μαζί ωά, μέχρι και 400. Το αλογάκι της Παναγίας περνάει το χειμώνα του ως ωό (σε προστατευμένα σημεία στη φύση), ενώ έχει μία γενιά το χρόνο.
Πάνος Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος M.Sc. – Οικολόγος
www.gardenguide.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος

To παλαιότερο δέντρο στον κόσμο έχει ηλικία 9.550 έτη!

Βερβένα: Καλλωπιστικό με πολλές χρήσεις στον κήπο