Αράχνη-γολιάθ σαν μικρό κουτάβι εμφανίστηκε σε επιστήμονα

Ο Πιότρ Νασκρέκι, εντομολόγος και φωτογράφος του Μουσείου Συγκριτικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,  ένα βράδυ που περπατούσε στη ζούγκλα της Γουιάνας νόμισε ότι άκουσε κάποιο θηλαστικό, όπως τυφλοπόντικα ή αρουραίο, αλλά προέκυψε ένα τεράστιο αραχνοειδές.

«Όταν άναψα το φως δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι ήταν αυτό που έβλεπα» αναφέρει ο ερευνητής στο ιστολόγιό του.

Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι επρόκειτο για μια αράχνη Γολιάθ (Theraphosa blondi), η οποία θεωρείται ως η βαρύτερη αράχνη του κόσμου σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες. Το γιγάντιο αραχνοειδές, με άνοιγμα ποδιών μέχρι 28 εκατοστά και βάρος μέχρι 170 γραμμάρια, όσο ένα μικρό κουτάβι.

Στο μήκος μοιάζει με πήχη χεριού ενός μικρού παιδιού, ενώ το σώμα της μοιάζει με μεγάλη γροθιά ενήλικα.«Έχει πόδια με σκληρά άκρα που παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο σαν οπλές αλόγου που χτυπούν το έδαφος» λέει ο εντομολόγος.

Ο Νασκρέκι είδε την αράχνη να τρίβει τα πίσω πόδια της στην κοιλιά της. Στην αρχή θεώρησε αυτή την κίνηση «χαριτωμένη», γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι το τέρας εκτόξευε στον αέρα τριχίδια με μικροσκοπικά άγκιστρα, τα οποία προκαλούν πόνο και φαγούρα αν εισχωρήσουν στα μάτια ή τους βλεννογόνους και μάλιστα παραμένουν εκεί για καιρό.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, η αράχνη προειδοποιεί τον αντίπαλο τρίβοντας τριχίδια στο μπροστινό μέρος του σώματός τους, τα οποία παράγουν έναν ήχο «σαν να ανοίγει κανείς Velcro». Το οπλοστάσιο της αράχνης συμπληρώνει ένα ζευγάρι αιχμηρών δοντιών μήκους 5 εκατοστών. Το δάγκωμά της δεν είναι δηλητηριώδες, προκαλεί όμως πολύ έντονο πόνο, «σαν να περνάς καρφί μέσα από το χέρι σου».

Στην πραγματικότητα όμως η αράχνη Γολιάθ δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Τρέφεται με ασπόνδυλα τη νύχτα, αν και δεν χάνει την ευκαιρία να τρυπήσει αβγά πουλιών ή και να σκοτώσει μικρά θηλαστικά.

Η κύρια τροφή της είναι οι «πολύ θρεπτικοί» γεωσκώληκες που εμφανίζονται τις νυχτερινές ώρες όταν έχει υγρασία, λέει ο Νασκρέκι. Η αράχνη Γολιάθ κατέχει το ρεκόρ της βαρύτερης αράχνης, ωστόσο το ρεκόρ της μεγαλύτερης αράχνης ως προς το άνοιγμα των ποδιών ανήκει στο είδος Heteropoda maxima του Λάος, με άνοιγμα 30 εκατοστών.

econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος

Η τεχνολογία λύνει το πρόβλημα ανακύκλωσης των βιομηχανικών υδάτων

To παλαιότερο δέντρο στον κόσμο έχει ηλικία 9.550 έτη!